»  köszöntő
»  csapatunkról
»  névadónk
»  csapatnapló
»  Zsiga bá'

»  testvércsapatunk
»  alapítványunk
»  fenntartó testület

»  elérhetőségeink
»  foglalkozások rendje

»  érdeklődőknek

Támogassa csapatunk alapítványát adója 1%-ával!


Fenntartó testületünk - A Tulipános Álalános Iskola


Az alapszabály értelmében minden cserkészcsapatnak rendelkezni kell egy fenntartó testülettel, mivel a csapat nem jogi személy. Ez régen úgy működött, hogy egy iskola vezetése, vagy egy egyház- község elhatározta a csapatszervezést és ehhez megteremtette a szükséges feltételeket. Az újjáalakulásokat követően ez sok esetben úgy módosult, hogy régi cserkész vezetők alakítottak csapatokat és kerestek hozzá fenntartó testületet.

A mi csapatunk eleinte a révfalui templom hittantermében működött, de ez a lehetőség a vezető váltással megszűnt. A legjobb megoldásnak az mutatkozott, ha a közeli Tulipános iskola vezetése befogadja a csapatot. Keszthelyi Gyuláné igazgató helyettes jóindulattal fogadott minket és megígérte, hogy a szabadságon lévő igazgatónál közben jár érdekünkben. Mindez így is történt. Kutasi Károly iskolaigazgató megértően kezelte problémánkat és annak ellenére, hogy csapatunk tagjai között más iskolák tanulói is voltak, biztosította működési feltételeinket. A szűkös elhelyezési gondok mellett még az otthon létesítéséhez is hozzájárult.

Maga az épület az 1910-es évben kezdett el épülni és már 1911-ben elkészült. A régi képek tanúsága szerint messze kiemelkedett az akkori falusi környezetéből. A tervezője neve sajnos nem ismert, a város pályázat útján tudta felépíteni. Nyolc tantermével, szolgálati lakásaival korszerű épületnek számított, bár elkészültével már felvetődött a tornaterem hiánya. Nagyon ritka díszítő majolikái kapcsolatba hozzák a kecskeméti Cifra palotával, virág motívumai alapján nyerte a nevét is, Tulipános iskola.

A történelem viharai az iskolát sem kímélték. A két világháború alatt többször laktanyaként is szolgált. Az egykori leírások az 1929-es évet emelik ki, mert akkor iskola kirándulás volt és december 1-jén megalakult az iskola cserkészcsapata Donner Sámuel tanító parancsnoksága alatt. Sajnos sem a csapat szám, sem a név nem ismert.

Egy idős bácsi csak arra emlékezett, hogy a nagyszünetben fel kellett sorakozni a tanári előtt és a parancsnoknak jelentést tenni az előző napi jócselekedetekről. A háború után az iskolában is jól működő úttörőcsapat volt, mutatva azt, hogy a pedagógusi gárda minden lehetőséget megragadott a tanulókkal való foglalkozásra, az iskolán kívüli elfoglaltság megszervezésére. Az iskolában jelenleg 5 alsó és 8 felső tagozatos osztály működik, 23 nevelő közreműködésével. Kiemelkedő eseménye volt az iskola történetében, hogy annyi év után 1999-ben elkészült a korszerű tornaterem. Az épület 1985 óta műemléki védettséget élvez. Csapatunk 1991 szeptember 1-től dolgozik az iskola fennhatósága alatt. Az első perctől kezdve megértően biztosították működési feltételeinket.

Mi minden esetben kihangsúlyozzuk, hogy a Tulipános Iskola csapata vagyunk. Elért eredményeinkkel, sikereinkkel szeretnénk hozzájárulni iskolánk jó híréhez.


 
     
 
© 1990-2018 Morajlás Holding.   ::  ® Minden jog fenntartva.   ::  impresszum   ::  design by MorajWeb & WaszilSoft